Pihkatapin kennel

России-европейская лайка

FIN MVA PIHKATAPIN SAKO FIN30949/01

sako

Pihkatapin Sakosta Jahtihaukkujen komein koira

Sallalaisen Vesa Haatajan omistamasta Pihkatapin Sakosta tuli Taivalkoskella järjestettyjen Jahtihaukkujen komein koira. Pystykorvat arvostelleen ja näyttelyn komeimman nimenneen Suomen Pystykorvajärjestön puheenjohtaja Antti Aarnion mielestä Sakossa yhdistyvät oikealla tavalla muun muassa tahti, ryhti ja ojennus. Sako on rodultaan venäläis-eurooppalainen laika ja se kilpailee vielä junioriluokassa. Kilpailun taso on ollut tänä viikonloppuna todella kova. Mukana on ollut paljon edustajia ja tänään on ollut varaa karsia niin sanotusti jyvät akanoista, Aarnio kertoi näyttelyn jälkeen.

Pihkatapin Sakolla on ikää 15 kuukautta ja omistajansa mukaan koirasta näki jo pienenä, että siitä tulee hyvä näyttelykoira. Olen kasvattanut Sakon itse ja päätin heti sen synnyttyä, että tämä koira jää kyllä meille, Suomen Laikajärjestön venäläiseurooppalaisen jaoston vetäjänä toimiva Haataja kertoi.

Huippukoiran kasvattamiseen ei liity omistajan mielestä mitään ihmeellistä tai tavallisuudesta poikkeavaa. Sakon arkipäivät kuluvat oikean ravinnon ja liikunnan merkeissä, niin kuin useimman muunkin koiran. Sako on metsästyskoira ja liikkuu paljon maastossa. Sillä on kuitenkin aika lempeä luonne, joten se on meillä myös perhe- ja seurakoirana, Haataja myönsi.

Antti Aarnion mielestä Sakon kaltaiset huippukoirat edustavat kansallista kulttuuriperinnettä parhaimmillaan. Japanissa vastaavanlaiset koirat nimettäisiin kansallisaarteeksi jo 1930-luvulla, mutta Suomessa hyvien rotunsa edustajien arvostus ei ole aina oikeaa luokkaa.

Koillissanomat 5.elokuuta 2002
Marja Myllymäki

Nyt Sakolla on ikää jo reilu 12 vuotta ja vielä on hyvissä voimissa. Tälle syksylle saimme haukun päätteeksi 12-piikkisen hirven kaadetuksi.

sakon hirvi